Anna Pia Åhslund

- kulturjournalist & författare


 


Mina böcker

Halländsk kvinnokraft

Min senaste bok kom ut hösten 2012 och har titeln ”Halländsk kvinnokraft” (CAL-förlaget). Vi är fem författare, som har skrivit åtta till nio porträtt var till denna bok. Vi berättar om bingestickerskan från Våxtorp, kapardrottningen från Onsala, om poeter, agitatorer, kalaskokerskor, entreprenörer, drottningar och slottsbyggare, forskare och politiker, om postfröken som blev statsråd och om Halmstads första kvinnliga student.

Det finns ännu mycket okänd kvinnohistoria i Halland att berätta om. Boken består av fyrtioen porträtt av kvinnliga pionjärer på olika samhällsarenor, både i nutid och i historisk tid. Medförfattare: Inger Skantze-Ärlemalm, Birgitta Tingdal, Ingrid Höglind och Mymmel Blomberg. Boken kan köpas i bokhandeln eller via förlagets hemsida: http://www.cal-forlaget.se/utgivningar

Halländsk kvinnokraft

 

I författarens fotspår – litterära utflykter i Halland

Följ med på ett strövtåg bland Hallands författare! Jag berättar om Klara Johanson, Halmstads första kvinnliga student, som blev en stor litteraturkritiker, om skomakarsonen och folklivsskildraren August Bondeson ifrån Vessigebro, om Fredrik Ström från Simlångsdalen och om Astrid Pettersson från Älvsåker, som skrev om livet som bondhustru.

Boken kom ut 2009 på CAL-förlaget och kan köpas i bokhandeln eller via förlagets hemsida: http://www.cal-forlaget.se/utgivningar

“I författarens fotspår” fick fina recensioner.
I Hallandsposten skrev Karin Holm: “Lustfyllt gestaltat… ett gediget arbete…” (HP 29 oktober 2009).

I Jönköpings-Posten skrev Yvonne Teiffel: ”… en njutbar bildningsresa genom det litterära Halland” (JP 11/1 2010).

I Författarens fotspår

 

Röster i Halland

Tillsammans med Sten Jacobsson har jag varit redaktör för en litterär antologi, "Röster i Halland", (En bok för alla, 2004). I boken har vi samlat röster från Kungsbackafjorden i norr till Hallandsåsen i söder, från strandängarna vid västerhavet till skogarna mot Småland i öst.

Här finns författare som har bopålarna djupt förankrade i halländsk mylla, men också tillfälliga besökare som haft något intressant att säga om vårt landskap. August Strindberg skrev exempelvis att han snabbast möjligt reste förbi det han kallade "Hallands ruskigheter". Och för Esaias Tegnér var Halland en "öcken" och en "sanddosa".

Men vårt seende förändras i takt med tiden. Det magra, flygsandsplågade Fattig-Halland har blivit ett soligt, turistvänligt Sommar-Halland. Den halländska sandstranden, som för Albert Olssons kämpande 1600-talsbönder var ett plågoris, besjungs i vår tids litteratur ofta som ett paradis - av författare som Inger Edelfeldt, Ulf Lundell, Carl-Johan Vallgren och Pamela Jaskoviak.

"Halland var länge proletären bland Sveriges landskap. Nu är det närmast en nyrik." Så uttrycker Walter Dickson saken i en tänkvärd aforism. I "Röster i Halland" har vi samlat många olika röster som, var och en i sin tonart, berättar om sin upplevelse av vårt landskap. Boken finns att köpa i bokhandeln eller hos förlaget http://enbokforalla.se/bocker/aktuella-bocker/?sok=anna+pia

 

Röster i Halland