Anna Pia Åhslund

- kulturjournalist & författare


 


Föredrag och berättarprogram

Jag kommer gärna och berättar, visar bilder och inspirerar till nya perspektiv på spännande litteratur och kulturhistoria. Här är några av rubrikerna på mina program:

 

 

Modiga mamseller och fantastiska fruntimmer
- ur kvinnornas historia i Halland

mamsell Charlotta   Möt en rad kraftfulla kvinnor i Halland. Vi börjar på 1700-talet, då mamsell Charlotta körde genom landskapet med häst och vagn, och hade en pistol gömd i förklädesfickan. Hon handlade med rökt lax och bingeslöjd. Sedan fortsätter vi fram mot vår egen tid då halländska kvinnor driver företag, jobbar politiskt, skapar konst, forskar osv.

 

 

I författarens fotspår

August Bondesson
August Bondesson


Med boken under armen drar vi ut på litterära strövtåg och upptäcker halländsk natur och kultur ur olika författares perspektiv. Jag berättar om Klara Johanson, som var Halmstads första kvinnliga student och blev en pionjär som litteraturkritiker när 1900-talet var ungt, om skomakarsonen och folklivsskildraren August Bondeson ifrån Vessigebro, om Fredrik Ström, den romantiske revolutionären från Simlångsdalen och om Astrid Pettersson, bondflickan från Älvsåker, som skrev passionerat om livet som bondhustru.

Astrid Pettersson
Astrid Pettersson
Klara Johansson
Klara Johansson

 

 

”Sonja was here”

Sonja Åkesson   Ett berättarprogram med bilder. Vi följer poeten Sonja Åkesson hack i häl genom Halmstad under 1970-talets folkhemstid.